пʼятницю, 13 квітня 2018 р.

Дивовижний Всесвіт:10 фактів про космос/До Дня Космонавтики/

Добірка захопливих фактів про Землю, Сонячну систему та Всесвіт.
Ви любите дивитись на зірки? Правда ж, вони зачаровують? І не залежно від віку, кожному час від часу цікаво спостерігати за їх мерехтінням. А побачивши “падаючу зірку”, більшість з нас обов'язково загадує бажання! Проте ми не часто замислюємося, що, може, хтось десь спостерігає за світлом від нашої зірки – Сонця, та і взагалі – як все влаштоване.
Пропонуємо вашій увазі 10 найбільш цікавих фактів про космос, про які Ви, ймовірніше, не знали:

  • Колись Земля здавалася людині величезною. Щоб здійснити першу в історії навколосвітню подорож, Фернандо Магеллану (1480-1521) знадобилось цілих 3 роки. Парова машина «зробила» Землю менше: в 1889 році журналістка газети «World» 22-річна Неллі Блай обігнула земну кулю за 72 дні – вона повторила шлях, пройдений Вілеасом Фогг, бажаючи довести, що знаменитий роман Жуля Верна – зовсім не вигадка. Реактивні технології «перетворили» планету на зовсім маленький кульку. Лайнеру, що летить з крейсерською швидкістю 900 км/год, щоб обігнути Землю, знадобиться менше двох днів. Ну а корабель «Восток-1» з першим у світі космонавтом на борту зробив виток навколо планети всього за 108 хвилин.
  • Але справжні розміри Землі можна зрозуміти тільки, порівнявши її з іншими космічними об'єктами. Щоб облетіти Юпітер (всередині цього гіганта вмістилося б 1 тисячу 320 планет розміром з Землю) тому ж самому лайнеру потрібен вже 21 день, щоб облетіти Сонце – більше півроку.
Співвідношення розмірів планет Сонячної система 
Співвідношення Соня на планет Сонячної системи
  • Але що таке півроку у порівнянні з 1100 роками? Саме стільки часу займе обліт найбільшою з відомих людству на сьогодні зірок – VY Великого Пса. На Землі за цей час зміниться близько 35 поколінь людей. Якщо Землю уявити у вигляді кулі діаметром 1 см, то при аналогічному співвідношенні діаметр VY складе близько 2,3 км! Вдумайтеся: якщо VY Великого Пса помістити на місце Сонця, то поверхня зірки буде знаходитися поблизу Сатурна, повністю поглинувши орбіти 5 планет Сонячної системи! 
  • У нашій галактиці налічується 400 мільярдів зірок. Наскільки велика ця цифра? Судіть самі: якщо раптом ви захочете порахувати всі зірки Чумацького шляху ось так: раз, два, три, чотири і так далі, витрачаючи на кожну зірку по 1 секунді, вам буде потрібно ... 12 тисяч років! І це лише одна з мільйонів існуючих галактик! Наразі землянам відомо про 1 млн 600 тис галактик, одна з яких наш Чумацький шлях.
Чумацький шлях та розташування Сонячної системи в цій галактиці
  • Космос – справжнісінька машина часу. Це пов'язано з тим, що ми бачимо не самі об'єкти, а світло від них: відбите чи випромінене. Завжди. Навіть текст, який ви зараз читаєте, ви бачите трохи в минулому. Світло від Сонця доходить до нас за 8 хвилин, тому Сонце ми завжди бачимо таким, яким воно було 8 хвилин тому. Найбільш віддалений в минуле космічний об'єкт, який ми можемо побачити із Землі – галактика z8_GND_5296. Зважаючи на її величезну відстань від нашої планети, ми бачимо її такою, якою вона була 13,5 мільярда років тому, тобто в той час, коли Сонячної системи ще навіть не існувало (вік Сонячної системи – «всього-на -всього» 4,5 мільярда років).
    Найближча до нас зірка, якщо не брати до уваги Сонце, – Проксима Центавра. Відстань до неї становить 4,24 світлових року. Долетіти до Проксими на лайнері можна всього за 5 мільйонів років. Якби людство, тільки з'явившись 2 мільйони років тому, відразу б вирушило на Проксиму, використовуючи літак, на цей момент воно не подолало б і половини цього шляху!
  • Діаметр галактики Чумацький шлях, на переферії якої знаходиться наша Сонячна система, становить близько 100 тис. світлових років. Розмір найбільшою з відомих на сьогодні галактик – IC 1101 – у 20 разів більший – 2 мільйони світлових років. Що стосується всього Всесвіту, то його розмір оцінюється в 156 млрд. світлових років. Отож бо за скільки часу можна б було подолати таку відстань!
Від планети до всесвіту
  • Хоча нам здається, що Земля знаходиться у стані спокою, але це зовсім не так. Зі швидкістю 1 тис 674 км/ од вона обертається навколо своєї осі і зі швидкістю 107 тисяч 280 км/год (29,8 км / с) – навколо Сонця. Крім того, Сонячна система рухається по орбіті навколо центру галактики зі швидкістю 830 тисяч км / год (230 км / с), а сама галактика летить у космічному просторі зі швидкістю 2 мільйони км / год (552 км / с). Якби літаки пересувалися з такою ж швидкістю, то подорож з Києва до Сімферополя тривала б менше 2 с.
  • Найважча речовина, яку більшість із нас тримало в руках – свинець, саме його обирають в якості грузила рибалки. Але куди більш важкі грузила вийшли б з речовини, з якого складаються нейтронні зірки. Якщо цією речовиною наповнити чайну ложку, то її вага складе 110 мільйонів тонн - стільки ж, скільки важать 20 пірамід Хеопса! Якщо б ця речовина потрапила на поверхню нашої планети, то вона б, під дією сили тяжіння, пробила і досягла б Земного ядра!
  • Площа поверхні Сонця розміром із сірникову коробку світить з такою ж енергією, як і три мільйони свічок. Але це ніщо у порівнянні з величезною кількістю енергії, яким супроводжується вибух наднової зірки. У перші 10 секунд вибухнула наднова випромінює більше енергії, ніж Сонце за 10 мільярдів років. Яскравість таких зірок з легкістю затьмарює світимість галактик, у яких вони спалахнули.

0 коментарі:

Дописати коментар

 

Освітній проект

Сайт для учеников, студентов, учителей и родителей

ПОСЕТИТЕЛИ БЛОГА

ГЕНЕРАТОР КРОССВОРДОВ

Интересный сайт

 
Blogger Templates